Bruine rat

 

Bruine ratten zijn goede zwemmers die in groepsverband leven, dit ongedierte heeft een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. De bruine rat leeft vaak laag in slootkanten,riolen, schuren en openbare ruimten. Vergeleken bij de zwarte rat is deze rat dik , lomp, stompe neus en kleine oren.

Bruine ratten komen onder andere af op zwerfvuil en etensresten. Dit ongedierte dringt gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn.

Ratten kunnen schade veroorzaken doordat zij knagen aan verpakte levensmiddelen, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels (denk aan kortsluiting en storingen)

De rat brengt ziektes over zoals de ziekte van Weil, Salmonella en Hanta virus.

Sinds 2015 is het niet meer mogelijk zonder een speciale opleiding ratten buiten met gif te bestrijden, hiervoor moeten bestrijders een opleiding en bestrijdingsbedrijven een certificering hebben. In eerste instantie zal geprobeerd worden ratten te weren door een goed habitat management en het weg te vangen met klemmen of vangkooien.

 

Zwarte rat 

De zwarte rat zit meestal hoog en droog in huizen of op schepen. De rat is kieskeurig v.w.b. voedsel en zal zich vooral richten op graanproducten. Ook de zwarte rat brengt ziektes over op de mens. De zwarte rat rukt momenteel in Nederland op en zit al bijna door geheel zuid Nederland.

De zwarte rat is kleiner dan de bruine en heeft een spitse neus, grote oren en is een super klimmer

 

TRAB kan u helpen om te voorkomen dat ratten bij u in de omgeving komen en daar waar nodig een bestrijding uit te voeren

© 2016 TRAB Bedrijfshygiëne - Sliedrechthof 3 - 6843EZ ARNHEM

Please publish modules in offcanvas position.